• Gratis verzending v.a. €75
  • Met liefde gemaakt
  • Unieke items voor de allerkleinsten

Wist je dat? Alles over het gebruik van een speenkoord.

Gepubliceerd op 30 december 2022 om 00:00

Jij wilt liever ook niet meer dat speentje kwijtraken op de grond en het steeds moeten zoeken toch? Daarom is een speenkoord uitgevonden! Het is niet alleen super handig, maar het ziet er ook nog eens heel leuk uit. Toch zitten er wel een aantal eisen aan, want je wilt natuurlijk niet dat jouw kindje iets overkomt. Hieronder lees je meer over de do’s en don’t bij het gebruik of de aanschaf van een speenkoord. 

Speenkoord sterrenbeeld

 

Een veilig speenkoord

De veiligheid van een speenkoord hoort vanuit twee kanten te komen. Enerzijds moet het product helemaal veilig gemaakt worden voordat het verkocht wordt. Anderzijds ligt er ook verantwoordelijkheid van de ouders voor een veilig gebruik. Soms lijkt het gebruik van producten heel logisch, maar helaas blijkt dit niet altijd zo vanzelfsprekend.  

Een speenkoord is eigenlijk geen speelgoed voor jouw kindje, maar is alleen gemaakt als hulpmiddel. 

 

Hoe ziet een veilig speenkoord eruit?
Zoals we al zeiden is een speenkoord geen speelgoed voor jouw kindje, maar een handig hulpmiddel. Toch zien we vaak dat een speenkoord wel als een soort van speelgoed gebruikt wordt en precies daarom zitten er bepaalde veiligheidseisen aan. Zoals misschien wel bekend is, wordt speelgoed in de EU getest voordat het op de markt komt, maar speenkoorden vallen hierbuiten omdat het officieel geen speelgoed is. Toch heb je wel te maken met kleine kindjes & daarom zijn er een aantal veiligheidseisen opgesteld.  Hierin staan een aantal specifieke eisen beschreven, zoals:

  • De koorddikte voor een speenkoord moet minimaal 2mm zijn 
  • De maximale veilige lengte voor een speenkoord is 22 cm gemeten vanaf de clip. 
  • De speenclip moet gaatjes bevatten. Je wilt er natuurlijk niet aan denken, maar als je kindje toch op één of andere manier het clipje doorslikt, dan wordt de luchtpijp niet geheel afgesloten dankzij deze gaatjes.

Omdat een speenkoord een maximale lengte heeft komt het ook voor dat we af en toe de samenstelling ervan moeten aanpassen wanneer een naam lang is. Wanneer de lengte van de naam meer dan vijf letter is, wordt de samenstelling van het speenkoord meestal gewijzigd. 

 

Wil jij er zeker van zijn dat jouw kindje een veilig product gaat gebruiken? Laat je dan niet alleen afleiden door de mooie plaatjes, maar kijk ook of de shop de veiligheidseisen naleeft. 

 

 

Een speenkoord op de juiste manier gebruiken

Naast een veilig product is het ook belangrijk dat het op een goede en veilige manier mee wordt omgegaan. Zoals we al een aantal keer hebben genoemd is een speenkoord niet bedoelt als speelgoed. Toch zien we vaak dat het wel op die manier aan een kindje gegeven wordt. Wanneer een speenkoord dan niet aan de juiste veiligheidseisen voldoet, kan dat eventueel gevaarlijke situaties veroorzaken. 

Een speenkoord heeft een clip die gebruikt kan worden om het aan een kledingstuk te bevestigen, zodat het nergens verstrikt raakt. Ook zien we dat het speenkoord vaak met het kindje in bed gelegd wordt. Dit is niet de bedoeling. Zorg dat je kindje het alleen gebruikt onder toezicht en voorkom hiermee gevaarlijke situaties zoals verstikkingsgevaar. 

Daarnaast kan het zijn dan een product door veelvoudig gebruik slijtage begint te vertonen. Let hier daarom goed op voordat je het aan je kindje geeft. Bij sporen van slijtage raden we aan om het product niet meer te gebruiken en te vervangen voor een nieuwe.

Wij krijgen bijvoorbeeld wel eens de vraag waarom een speenkoord zo stug is. Wij kunnen ons voorstellen dat dat in eerste instantie niet fijn is, maar dit heeft alles met veiligheid te maken. Wanneer de kralen te los komen te zitten kan dit gevaarlijk zijn. Dit is één van de punten die je af en toe moet controleren voor gebruik. Je kunt zelf het speenkoord iets soepeler maken door het een paar keer heen en weer te buigen, maar bij te veel speling raden wij aan het niet meer te gebruiken. 

 

 

Heb je toch nog wat vragen over de veiligheid? Stuur dan gerust even een berichtje (via mail of instagram). Dan helpen we je graag verder. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.