• Gratis verzending v.a. €75
  • Met liefde gemaakt
  • Unieke items voor de allerkleinsten

Een wat voor vlek!?

Gepubliceerd op 22 november 2021 om 01:00

Een aardbeienvlek dus...Een paar dagen na de geboorte van Leau zag ik een klein rood stipje op de achterkant van haar hoofdje verschijnen. Zat dit er altijd al dacht ik? Volgens mij niet... ik vraag mijn man en hij had het ook nog niet eerder gezien. We houden het een aantal dagen in de gaten maar het vlekje breit zich snel uit tot de grootte van ongeveer mijn duim. Op dat moment begin in met googelen want wat is dit nou eigenlijk voor een gekke vlek?

Al snel rollen er verschillende termen uit de welbekende zoekmachine. 

  • Aardbeienvlek 
  • Wijnvlek 
  • Ooievaarsbeet

Een tal van "geboortevlekken" passeren de revue. Maar wat zou Leau dan hebben? En kan het kwaad? Dat was mijn grootste zorg. Bij het consultatiebureau krijgen we duidelijkheid, een aardbeienvlek dus. Ook wel hemangioom genoemd, het is een rode of blauwe vlek (bij Leau rood) die ongeveer 10% van de baby's krijgen. 

Oké leuk en aardig dacht ik... maar kan het kwaad? En wat doet zo'n vlek daar? Doorgaans is een aardbeienvlek onschuldig kregen wij te horen, in enkele gevallen kan er een onderliggende syndroom aanwezig zijn of als het te dicht bij bijvoorbeeld een oog zit dan zou het haar zicht kunnen belemmeren. Dit is bij Leau gelukkig allemaal niet het geval, een hele opluchting! Want een aardbeienvlek laten weghalen of behandelen dat deed ik liever niet bij zo'n kleintje dus ik was enorm blij dat haar vlekje geen problemen voor haar zou opleveren. 

 

Maar nu hoor ik je denken, hoe komt zo'n aardbeienvlekje er nou? Nou dat zit dus zo: 

Meestal is een aardbeienvlek bij de geboorte niet zichtbaar (vandaar dus dat wij hem pas later ontdekte) het plekje is rood van kleur en ligt hobbelig op de huid. Het vlekje kan toenemen in groei, net zoals bij Leau. Aardbeienvlekken ontstaan doordat bloedvaatjes zich ophopen in de huid. 

Funfact: een aardbeienvlek verdwijnt meestal tegen de tijd dat je kindje 10 jaar is. 

 

Ik merk dat veel mensen naar het vlekje op haar hoofd vragen. "Wat heeft ze nou op haar hoofdje?" Mensen wisten nog niet wat het was, net zoals ik zelf dus. Kindjes proberen het vlekje van haar hoofdje af te poetsen en haar grote zus Lott wijst regelmatig naar het vlekje en zegt dan: "zusje auw?" Wij moeten daar natuurlijk enorm om lachen! 

 

Lieve Leau, 

Wij vinden jou prachtig, uniek en bijzonder.

 

Liefs Mama. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.